Danmarks første selvkørende bus Olli testes i Lyngby

Den første selvkørende bus kører lige nu på DTU Lyngby Campus

Bussen, der er blevet døbt Olli, er delvist 3D-printet og skal i de kommende måneder testes på DTU i Lyngby. Det er ambitionen, at den skal indgå som en naturlig del af campusoplevelsen og samtidig give studerende og forskere adgang til den nyeste teknologi og data inden for selvkørende mobilitet. Bussen opereres af den danske virksomhed Autonomous Mobility, der er en del af bilimportøren Semler Group.

En vigtig målsætning i Vidensbyens strategi er at “gøre Lyngby-Taarbæk til udviklings- og testlaboratorium for nye, grønne og bæredygtige teknologier”, og dermed er Vidensbyen Danmarks eneste testlaboratorium i øjeblikket for fremtiden inden for transport

Fremtidig ekspansion

Olli bliver lige nu testet på et lukket område, men når loven om forsøg med selvkørende køretøjer træder i kraft hen over sommeren, vil DTU og Autonomous Mobility arbejde på, at Olli indgår som en transportløsning på campus for studerende, ansatte og besøgende.

Ifølge Peter Sorgenfrei, adm. direktør i Autonomous Mobility, skal busser som Olli i fremtiden køre i nærområder som en ‘neighbourhood-friendly shuttle’, f.eks. i områder som DTU Campus og ved hospitaler, og desuden fungere som løsning for kommuner og store virksomheder, der transporterer borgere og medarbejdere hver dag:

Peter Sorgenfrei fortæller: ”Over tid forestiller vi os, at Olli og andre køretøjer som Olli løser flere transportopgaver for offentlige og private – og dermed kommer til at fungere som delte, selvkørende og bæredygtige hjælpere i en travl hverdag. Vi vil reducere trængslen, forureningen og antallet af tilskadekomne ved at introducere bæredygtig teknologi, der kun fokuserer på at transportere folk sikkert fra A til B.

Læs hele nyheden på DTUs hjemmeside her

Foto: Mikal Schlosser/DTU