Nyt medlem i Vidensbyen – Nationalmuseet

Det glæder os at kunne byde velkommen til Vidensbyens nyeste medlem, Brede Værk og dermed Nationalmuseet.

I Vidensbyen er vi glade for at Nationalmuseet er blevet en del af partnerskabet. Jesper Stub Johnsen, vicedirektør og leder af afdelingen for forskning, samling og bevaring på Nationalmuseet ser også positivt på det nye medlemskab:

Vi forventer, at vi kan lære en masse, men også at vi kan bidrage til at der kommer en masse ny viden, nye netværk og nye samarbejder, som opdyrker områder, vi slet ikke havde tænkt over, da vi startede.

I dag huser Brede Værk konserveringsværksteder, laboratorier og magasiner. Og så står de for noget af nyere tids mest banebrydende kulturforskning.

Nytænkende forskning og samarbejder
På Brede Værk arbejder de især med den naturvidenskabelige indfaldsvinkel til kulturhistorien. Her finder de mange nye informationer om fortiden, som de sætter i spil og bruger aktivt i nutiden.

Et eksempel på den forskning, der foregår er forskningen i Bronzealderen ved professor Karin Frei. Karin Frei har ved hjælp af strontiumisotop-analyser kunne identificere, at Egtvedpigen – som alle troede kom fra Danmark – højst sandsynligt kommer fra Sydtyskland. Det eksempel er bare ét af mange eksempler på, at der muligvis har været en større migration i Bronzealderen end hidtil antaget.

Et andet eksempel på den forskning der bliver lavet på Brede Værk er et samarbejde med DTU Space. Samarbejdet har for nylig fået en stor bevilling til at forske i dronearkæologi. Det vil sige, at de sammen skal udvikle droner, som kan afsøge landskabet og dermed afsøge om der ligger noget spændende fortid under jorden.

Månedens Vidensbyprofil
Jesper Stub Johnsen er månedens Vidensbyprofil og fortæller i videoen nedenfor mere om, hvorfor Nationalmuseet er blevet medlem af Vidensbyen.

Om Nationalmuseet, Brede Værk
Brede Værk har været en del af Nationalmuseet siden at klædefabrikken blev nedlagt og museet overtog det i begyndelsen af 1960’erne. På Brede Værk kan man komme tæt på 250 års industriarkitektur med fabriksbygninger, arbejderboliger og mesterboliger. Den imponerende direktørbolig fra 1795 kan besøges i sommerens omvisninger. En af landets allerførste børnehaver ‘Brede Asyl’, er i brug som børnehave i dag, og Brede Spisehus, hvor fabrikkens arbejdere fik fyldt deres mandspand er nu et fransk inspireret spisested.

Du kan læse mere om Brede Værk her.

Vi glæder os til det fremtidige samarbejde!

Er du interesseret i at høre mere om medlemskab af Vidensbyen, er du altid velkommen til at kontakte os.