Pilotklub hos COWI for Science Girls

Tirsdag den 9. maj inviterede COWI 15 piger fra Fuglsanggårsskolen og Virum Gymnasium på besøg for at teste vores klubkoncept til Science Girls.

“Det er vigtigt at give pigerne et frirum og et fællesskab som fx Science Girls, og vise dem, at det er okay ikke at vide præcis, hvad man vil være når man bliver voksen med de interesser man har. Her kan de bruge os som eksempel på netop den proces”, sagde rollemodel og geolog hos COWI, Louise Ponsaing Lauridsen Jelby til tirsdagens testklub.

Science City Lyngby og partnere lancerer i august 2023 en ny klub for piger i alderen 13-19 år (7. kl.- 3.g) med spirende interesse for STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Klubben har fokus på fællesskab, sammenhold og nysgerrighed på omverdenen og tilbydes til 50 piger på tværs af årgange og uddannelser i Lyngby-Taarbæk Kommune. For at vi kan sikre os, at klubben møder lige netop målgruppens behov, fik vi i samarbejde med COWI skabt en pilotaften, så vi kan justere konceptet til.

Pigerne skal have opbakning
Undersøgelser viser nemlig, at for at få flere kvinder til at vælge STEM-fagene som uddannelses- og karrierevej, er det vigtigt med opbakning fra forældre og rollemodeller, som man kan spejle sig i. Derfor vil vi med Science Girls klubben forbinde unge piger fra forskellige skoler og klassetrin med rollemodeller og virksomheder i Lyngby og skabe grobund for at udvikle et interessefællesskab på pigernes præmisser. Idéen med Science Girls klubben er at synliggøre, hvordan STEM-fag bliver anvendt i virksomhederne i mange forskellige typer opgaver, og at kvinder i lige så høj grad som mænd kan varetage opgaverne. Vi vil med klubben vise pigerne, at de er repræsenterede ‘derude’ i virksomhederne, og det kan vi belyse via rollemodeller.

Det virker at spejle sig i rollemodeller
Til testklubben fik de 15 piger et fagligt oplæg og et møde med fem kvindelige rollemodeller, som arbejder i COWI. Udover at pigerne fik et indblik i jord- og luftforurening i deres egen by, fik de også prøvet de fysiske arbejdsredskaber, der bliver brugt, og fik afprøvet rollen som geolog og ingeniør med hænderne i jordtyper og med måleinstrumenter ude på gaden. Og vigtigst af alt fik pigerne mulighed for at spørge rollemodellerne ind til studiemiljøet på DTU, deres personlige udfordringer med at få de rigtige fag til at kunne søge ind på drømmestudiet og de mange omveje før rollemodellerne fandt deres rette element.

“Jeg kan spejle mig i pigerne og den måde, de har det på nu. Jeg er så glad for at kunne vise dem, at de godt kan følge deres interesser når de skal ud og finde uddannelse og arbejde senere i deres liv. Man skal nemlig ikke være styret af sit køn – men man skal lade sig styre af sin interesse i fx naturen”, sagde rollemodel og geolog COWI, Anita Hinz Lyng Sørensen.

Tak til rollemodellerne Louise Ponsaing Lauridsen Jelby, Theodora Tsitseli, Anita Hinz Lyng Sørensen, Sara Sofie Vind Eriksen og Christine Seidelin Andreasen for spændende og personlige oplæg om, hvordan de fandt deres vej ind i uddannelse og job inden for #STEM.

Tak til Louise Rebien Villefrance for at invitere os inden for hos COWI. I Science City Lyngby arbejder vi bl.a. for større diversitet inden for STEM-fag, hvor flere kvinder kan se sig selv som en vigtig ressource i løsningen af lokale og globale udfordringer i den grønne omstilling i samarbejde med progressive medlemmer som COWI.

Tak til partnere, projektgruppe, pigerne fra Fuglsanggårdsskolen og Virum Gymnasium og bidragsydere som lægger kræfter i projektet!

Projektet er støttet af: