Innovationsprojekt for tværgående partnerskaber

Science City Lyngby er udvalgt som ét af to førende partnerskaber i EU sammen med Eindhoven i Holland

Science City Lyngby fyldte 10 år sidste år med en stor fejring hos Microsoft og i år er vores lokale partnerskab nu udvalgt som ét af to førende partnerskaber i EU sammen med Eindhoven i Holland. I Lyngby-Taarbæk er Science City partnerskabet (i daglig tale Vidensbyen) udvalgt sammen med DTU Skylab som et eksempel at følge, hvis man ønsker at opbygge lokale partnerskaber mellem kommuner, uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

’I Danmark og i Holland er vi langt i bestræbelserne på at få lokale partnerskaber op at stå’, siger direktør i Vidensbyen Marianna Lubanski, ’mens der er mange andre steder i Europa, hvor den slags tværgående partnerskaber ikke er i gang endnu.’

Det skal der laves om på. EU støtter projektet COOPERATE over de næste to et halvt år og målet er at hjælpe andre økosystemer rundt omkring i EU med at få etableret lignende samarbejder.

Tværgående samarbejder er lig med videndeling og dermed en øget innovationskraft lokalt og regionalt, hvilket giver nationale konkurrencefordele, der tydeligt afspejles i EU’s Innovation Scoreboard, hvor Danmark og Holland begge er topscorere. Derfor skal DTU Skylab sammen med Science City Lyngby over de næste år assistere med sine erfaringer i, hvordan man opbygger lokale dialoger og projektsamarbejder særligt i nyere EU-medlemslande.

DTU har et af de mest veludbyggede og sammenhængende økosystemer for innovation og entreprenørskab blandt tekniske universiteter i Europa, og især DTU Skylab er et interessant sted for studerende, forskere og erhvervsliv. ’I første omgang handler det om at få opbygget kendskab til hinanden, herunder få bedre forståelse for partnernes forskellige samarbejdsformer, virkemidler og programmer. Så handler det om det organisatoriske set-up, hvordan udnytter vi bedst hinandens styrkepositioner, inspirerer hinanden og udvikler fælles mål, og hvordan vi kan orkestrere samarbejdet i det daglige – også efter projektet er slut’, udtaler Rasmus Gyldenkerne fra Skylab.

’Det er klart at vi ikke er verdensmestre i alt lokalt, at og andre måske ikke kan bruge alle dele af vores erfaringer, men det første møde med vores samarbejdspartnere fra Holland, Italien, Belgien og Tjekkiet viste med tydelighed, at vi har noget at tilbyde’, siger Marianna Lubanski og fortsætter: ’Vi kan til gengæld lære rigtigt meget af Hollænderne, så det ser vi frem til’.

Vidensbyens nye europæiske samarbejdspartnere kommer alle til Lyngby til juni, hvor vi skal fremvise vores stærke lokale partnerskab og alle de innovationsaktiviteter, der finder sted på DTU og bl.a. det nyåbnede Sustainability Lab på Lyngby Hovedgade.

I Danmark og i Holland er vi langt i bestræbelserne på at få lokale partnerskaber op at stå, mens der er mange andre steder i Europa, hvor den slags tværgående partnerskaber ikke er i gang endnu.

Direktør i Science City Lyngby, Marianna Lubanski

Læs artiklen i Erhverv Nordsjælland her: Et forbillede for hele Europa. Det Grønne Område og på engelsk her: SCL join forces with Eindhoven and Prag on ecosystems of innovation – Vidensby