Kvindelige rollemodeller på DTU food udfolder næringsstoffers betydning for sundhed

I tirsdags besøgte Science Girls klubben DTU Food og blev skarpe på Iod- og calcium-indhold, mineraler og næringsanbefalinger i det store nordiske samarbejde NNR.

25 Science Girls trodsede mørket og kulden, og fandt vej ud til DTU, hvor Senior Researcher, Rikke Andersen og hendes kvindelige kollegaer fortalte om fødevarer, ernæring og toksikologi og hvor kompleks og spændende arbejdsgangen er.



Aftenens eksperiment gik ud på at undersøge, smage og dufte til 6 forskellige mælkeprodukter – heriblandt rugmælk, havremælk og soyamælk – for at finde ud af, om de er berigede med calcium og/eller Jod, ligesom komælk er.

Mange af pigerne vidste slet ikke at komælk er beriget med stoffer som calcium og Jod, som er vigtigt for vores sundhed. Og de var meget overraskede over, at de plantebaserede produkter, så som mandelmælk, ikke indeholder den mængde af berigelse, som kroppen har godt af.


Rollemodel Cecilie om det gode studievalg

Cecilie Amalie Neijendam Thystrup, som er PHD på DTU Food, viste med sit oplæg pigerne, at der er mange veje til det gode studie og senere hen job.

– da jeg skulle vælge studium efter gymnasiet med en biotech-linje og stor interesse for kemi i rygsækken, oplevede jeg ikke at, jeg blev præsenteret for særligt mange retninger – andet end lægestudiet. Derfor startede jeg på medicin. Og det var først da jeg ikke synes det var spændende, at jeg kiggede i andre retninger, siger Cecilie Amalie Neijendam Thystrup, PHD på DTU Food.

Cecilie lagde vægt på, at vi flere steder i samfundet bliver nødt til at fortælle pigerne – lige så høj grad som drengene – at der findes mange studier, hvor kemi- og biologi-interesserede kan udnytte deres nysgerrighed og engagement.

Det var helt tydeligt, at Cecilies inspirerende oplæg, gav stof til eftertanke. Mange af pigerne i klubben var nemlig helt opslugt af at skulle beregne på Jod- og calcium-indhold i de forskellige mælkeprodukter, og havde ikke lige tænkt i denne retning før.
Derudover, skulle pigerne finde på et godt slogan, som kunne få flere mennesker til at huske at få nok Jod i deres ernæring. Resultatet var både æstetiske og kloge budskaber.

Koncepter som Science Girls er afgørende at øge pigers interesse for STEM
– Der er ingen tvivl om at et besøg som dette, giver pigerne nogle helt nye øjne på mulige fremtidige studievalg. De møder søde og rare kvindelige rollemodeller, som fortæller ærligt – og somme tider – såbart om personlige overvejelser og skift i deres vej til den karriere, de står med nu. Det er en vigtig brik i puslespillet om at gøre pigerne tryggere i science-relaterede studievalg, og åbner feltet for mange af dem, siger projektleder Tanja Benzon Monk.

Hun tilføjer, at der lige nu arbejdes intenst med at videreudvikle konceptet, så endnu flere får mulighed for at tage del i klubben Science Girls – at rollemodeller bidrager til meget mere brobygning og at både mødre og pigernes familier får tilbud om at tage del i fascinationen af naturvidenskab og teknik.

I november måned, besøgte klubben Hempel A/S med stor succes. Arrangementet fik stor opmærksomhed og pigerne var utroligt inspirerede af de mange facetter i produktionen af maling.

Se Hempels opslag med film om besøget her.

Hvis du har lyst til at bidrage til den videre udvikling, er du meget velkommen til at kontakte os i Science City Lyngby:

Projektleder, Tanja Benzon Monk. mobil 22149012 og mail tbm@vidensby.dk

Adm. direktør, Anéh Christina Hajdu, mobil: 2122 2692 og mail: ach@vidensby.dk

Som partner bliver du del af et fællesskab med virksomhederne: GEO, COWI,  Topsoe,  Hempel A/S,  Microsoft,  Lyngby-Taarbæk Forsyning,  Novonesis,  NCC