Tre markante ambassadører støtter op om Science Girls

Borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune Sofia Osmani, professor i datalogi ved DTU Compute Inge Li Gørtz, og astrofysiker Anja C. Andersen har alle valgt at støtte op om Science Girls, og er dermed med til at skabe et stærkt fællesskab omkring naturvidenskab for piger og unge kvinder i Lyngby-Taarbæk og omegn.

En vigtig indsats for ligestilling i naturvidenskab
Borgmester Sofia Osmani har selv i sin karriere oplevet, hvordan det er at være kvinde i et fagområde, hvor flest mænd er repræsenteret. Med sin egen historie vil hun gerne vise pigerne, at der er plads til dem og deres ambitioner inden for naturvidenskab og teknologi. Og så er der mange, der ikke ved, at matematik også fylder en hel del i kommunalpolitik – og det vil hun gerne være med til at vise pigerne. Hun fremhæver, hvor vigtigt det er at skabe mulighed for, at piger kan finde rollemodeller og ligesindede inden for STEM-fagene, så de kan se, at de også kan trives og få succes i disse mandsdominerede felter.

“Jeg oplever, at flere piger end drenge vælger de naturvidenskabelige fag fra, og at det er vanskeligere for pigerne at finde rollemodeller, de kan spejle sig i – og ligesindede de kan dele deres interesse med, når de vælger naturfagene til. Science Girls giver pigerne et netværk af ligesindede og en mulighed for at møde rollemodeller, der forhåbentlig både kan inspirere og fastholde den naturvidenskabelige interesse. Det synes jeg bestemt er værd at bakke op om,” siger Sofia Osmani.


Den 10. oktober skal Science Girls klubben besøge borgmester Sofia Osmani på Rådhuset for at høre om borgmesterens vej ind i politik, og hvordan matematikken er en vigtig brik i politik og kommunalvalg.

STEM og særligt IT har brug for flere kvinder
Det er ingen hemmelighed, at særligt IT-området har en skæv kønsfordeling, og for at komme netop den til livs, kræver det at vi får piger og kvinders syn på feltet til at ændre sig tidligt.
Inge Li Gørtz, professor i datalogi ved DTU Compute, understreger, at Science Girls ikke kun er vigtigt som et netværk, hvor pigerne møder kvindelige rollemodeller som hende selv, men også er en vigtig komponent ved siden af skolens naturfag, da pigerne netop i klubben får tid og ro omkring det at arbejde med matematikken, kemien mm. på en sjov og praksisbaseret måde. Ifølge Inge, kan vi nemlig alle forstå og mestre fagene, hvis vi har de rigtige rammer.
Derfor står Inge også bag en IT-camp på DTU i skolernes efterårsferie, hvor unge på ungdomsuddannelser kan få en sjov og inspirerende indgang til IT-fagene.

Inge Li Gørtz blev i 2024 udnævnt til årets underviser på DTU. Det er helt centralt, at de unge møder kvinder i undervisningsmiljøet, og der er Inge et vigtigt eksempel på en frontløber. Foto: Bax Lindhardt

“For mig er Science Girls initiativet et vigtigt projekt for at imødekomme manglen på kandidater inden for STEM og IT og samtidig et værktøj, der kan modvirke den skæve kønsbalance i arbejdsfunktioner og på flere uddannelser, herunder på IT-uddannelserne, som er mit område.”, siger Inge Li Gørtz.

Stærke rollemodeller baner vejen for fremtidens forskere
Astrofysiker Anja C. Andersen slutter sig også til Science Girls som ambassadør og ser initiativet som en mulighed for at vække og fastholde nysgerrighed og interesse for naturvidenskaben hos de næste generationer af unge kvinder. Med Anja C. Andersen som ambassadør får projektet et stærkt kvindeligt forbillede inden for astronomien og en meget synlig og anerkendt naturvidenskabsformidler, som klubben allerede har haft besøg fra.
Anja C. Andersen gør en dyd ud af, at vise de unge at naturvidenskaben er for alle.


Anja C. Andersen besøgte Science Girls klubben i februar 2024, og gav et inspirerende og personligt oplæg om at være kvinde i astrofysikken.

Med de tre ambassadører er Science Girls projektet rigtig godt rustet til at styrke og forankre indsatsen om at få flere piger til at kunne se sig selv i STEM. I næste fase af projektet vil vi med disse tre kvinders engagement og viden kunne skabe større synlighed, tiltrække flere rollemodeller og fremme et endnu stærkere fællesskab for piger, der interesserer sig for naturvidenskab og teknologi.

———————————————————————————————————————————————-

Hvis du har lyst til at bidrage til den videre udvikling, er du meget velkommen til at kontakte os i Science City Lyngby:

Projektleder, Tanja Benzon Monk. mobil 22149012 og mail tbm@vidensby.dk

Adm. direktør, Anéh Christina Hajdu, mobil: 2122 2692 og mail: ach@vidensby.dk

Som partner bliver du del af et fællesskab med virksomhederne: COWI,  Topsoe,  Hempel A/S,  GEO,  Lyngby-Taarbæk Forsyning,  Novonesis,  NCC