Mentorprogram ledte til job

Greater Copenhagen Career Program hjælper unge internationale talenter med at få fodfæste på det danske arbejdsmarked.

Over de næste fire år står Relocare Group A/S og Nelleberg Potentialeudvikling i samarbejde med Science City Lyngby for mentorprogrammet under Greater Copenhagen Career Program. Programmet sigter mod at fastholde internationale studerende i Danmark efter endt uddannelse.

Nye erfaringer som jobsøger
Første hold internationale talenter afslutter deres forløb i midten af maj. En af dem er 23-årige Fatima Fükö fra Ungarn. Efter tre år afsluttede hun i januar hendes studier med en bachelorgrad i International Sales and Marketing Management fra Cphbusiness.

“Jeg meldte mig til mentorprogrammet for at forbedre mine muligheder for at få arbejde. Jeg ville gerne lære, hvordan man får et job i Danmark. Som udenlandsk studerende kan det være svært at få et relevant studiejob, som ellers er et godt springbræt ind på arbejdsmarkedet for mange.”

“Der er kulturforskelle mellem Danmark og Ungarn – også på arbejdsmarkedet. Da vi startede havde jeg en klar idé om, hvordan man skriver CV og ansøgninger, og hvor man finder de interessante jobs. Men jeg fandt hurtigt ud af, at man gør det på en anden måde i Danmark”, fortæller Fatima Fükö.

Sparring med mentor
“Da vi startede vidste jeg ikke helt, hvad jeg gik ind til. Jeg håbede på, at blive mere afklaret, hvordan jeg bedst kunne finde et job. Så det var rart at have en mentor at sparre med”.

Fatimas mentor er Mikkel Schønning Sørensen fra Science City Lyngby. De har mødtes både fysisk og online for at diskutere forskellige karriereretninger og danske arbejdsmarkedskultur samt få lavet et godt CV og grundstammen til en god ansøgning.

“Vi er kommet langt på kort tid. I starten arbejdede vi med, at Fatima skulle blive mere afklaret om, hvilken retning hun gerne ville søge i. Jeg har hjulpet med spørge ind til hendes motivation, og hvordan hun kunne sætte sine faglige og personlige kompetencer i spil. Og jeg har sat hende i forbindelse med kontakter i mit netværk”, fortæller Mikkel Schønning Sørensen.

Ærlig dialog om jobsøgningens udfordringer
Da Fatima havde afsøgt flere mulige karriereveje, gik jagten ind på. Det skete samtidigt med at hun netop havde afsluttet hendes bachelor.

“Vi har hele tiden været 100 % åbne og ærlige over for hinanden. Det gør alting meget lettere, at vi har kunnet tale frit om de udfordringer, Fatima har oplevet i processen med at få arbejde.”, fortæller Mikkel.

“Det betyder meget at have en mentor, der er meget positiv og støttende og altid kommer med motiverende ord. Jeg har kunnet dele mine overvejelser, udfordringer – og til tider frustrationer – med ham, og Mikkel har givet mig sparring, tips og tricks og motivation”, tilføjer Fatima om deres mentor-mentee relation.

“Jeg vil klart anbefale alle internationale studerende til at melde sig til programmet. Vær åben for mulighederne og prøv det af!”, råder Fatima.

Nyt spændende job
Det var netop et tips om et karriereevent, som ledte Fatima til sit første rigtige fuldtidsarbejde. I dag er Fatima Fükö ansat i en fuldtidsstilling hos Auditdata, hvor hun arbejder med sales development.

“Fatima har gjort det godt, så det er virkelig hendes egen fortjeneste, at hun har landet et godt job i en spændende virksomhed. Det gør mig oprigtigt glad på hendes vegne”, fortæller Mikkel.

Selvom mentorprogrammet slutter til maj, fortæller Fatima at de fortsat vil have kontakt, så hun også fremadrettet har en at sparre med om, hvordan det danske arbejdsmarked, kulturen og arbejdspladserne fungerer.

Om Greater Copenhagen Career Program
Greater Copenhagen Career Program består af et 6 måneders mentor- og netværksprogram for internationale studerende i Danmark. Programmet indeholder både workshops om bl.a. CV-skrivning, brug af LinkedIn og dansk virksomhedskultur samt en tilhørende mentordel, hvor en frivillig mentor vejleder og hjælper den studerende ind på det danske arbejdsmarked.